KOLMIULOTTEISET JA ANIMAATIOKUVAT

3D
Siirrä hiiren osoitin kuvan päälle, niin näet vaihtuvan kuvan.
Lenticular-prismamuovia käyttäen saadaan aikaan hologrammimainen realistinen syvyysvaikutelma. 3D-efekti syntyy, kun vasen silmä näkee kolmiulotteisen kohteen eri kulmasta kuin oikea silmä. 3D-kuvaan on tulostettu kohteesta useita näkymiä (jopa 36), jotka prismamuovi hajottaa eri suuntiin.

Syvyys voi olla jopa täysin todenmukainen: Voit vaikka viivottimella mitata, että kuvapinnan edessä “leijuva” kuutio on yhtä syvä kuin korkea!

Todellista 3D-efektiä on valitettavasti mahdoton näyttä Internet-sivulla, mutta esim. viereisestä kuvasta saat jonkinlaisen käsityksen siitä, miltä kuva näyttää eri kulmasta katsottuna.

Animaatio Kun prismamuovia käytetään vaaka-asennossa, kuvat vaihtuvat käännettäessä kuvaa ylös ja alas päin. Näin saadaan aikaan liikkuva animaatiokuva, jossa on 12 - 36 animaatioruutua. Jos kuva asetetaan pöydälle hieman vinottain (esim. seinää vasten nojalleen), animaatioefekti tulee esille myös kuvaa kohti tai siitä pois päin liikuttaessa.
Siirrä osoitin kuvan päälle nähdäksesi delfiinin liikkuvan!

Tavallinen
kuva 3D:ksi

Voin muuttaa tavallisen valokuvan, maalauksen tai piirroksen vaikuttavaksi hologrammimaiseksi 3D-kuvaksi. Käytän erityistä kuvankäsittelytekniikkaa, jossa kuvassa eri etäisyyksillä olevat kohteet sijoitetaan syvyystasoihin ja näihin lisätään vielä "topografinen" harmaasävykäyrä, joka muuttaa tasot aidosti 3D-muotoon (tasot eivät jää litteiksi, kuten useissa kaupallisissa 3D-mainoskuvissa). 3-ulotteisuutta ei voi näyttää tietokoneruudulla (tai oikeastaan voi, mutta 3D-näytöt ovat vielä harvassa). Saat kuitenkin käsityksen asiasta liikkuvasta kuvasta. Laitapa hiiren osoitin viereisen kuvan päälle!

Seuraavien linkkien alta löydät esimerkkejä kuvista, jotka on jälkikäteen muutettu 3D:ksi.
Kolmiulotteiset kuvat on nähtävissä joko stereokuvapareina (katsot kaukaisuuteen ja vierekkäiset kuvat yhtyvät kolmiulotteiseksi) tai ns. anaglyyfinä (tarvitset sinipuna- tai viherpunalasit).

Valokuvia sinpunalaseille
3D-maalauksia sinipunalaseille
3D-maalauksia stereopareina
Filmitähtiä 3D:nä (klikkaa silmälasi-linkkejä)

Kuinka
kuva
syntyy?

Kuvamateriaali valmistetaan joko valokuvaamalla tai tietokoneella 3D-mallinnuksen ja -animaation avulla. Mikä hyvänsä todellinen kohde voidaan valokuvata useista suunnista, ja saadut kuvat yhdistää yhdeksi kolmiulotteiseksi tauluksi. Myös tavallinen litteä valokuva, maalaus tai piirros voidaan tietokoneen avulla muuttaa kolmiulotteiseksi!

Kuvakulmat tai animaatioruudut (6 - 36 kpl) yhdistetään erityisellä tekniikalla yhteen kuvaan. Kuva tulostetaan korkealaatuisella tulostimella hienolle paperille ja paperin päälle kiinnitetään prismamuovi. Muovi on silmämääräisesti asetettava tarkalleen oikeaan kohtaan, muutoin kuva on pilalla. Muovin ja paperikuvan välinen liimapinta hiotaan tiiviiksi, minkä jälkeen kuva leikataan lopulliseen muotoonsa. Jokaisen kuvan kokoaminen tapahtuu käsityönä.

Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut saamaan lisää tietoa!