etusivu   ohjelma   esiintyjät    kuvia
artikkelit    linkit    edelliset tapahtumat2012: Kuinka kylvämme vihreämmän ruohon aidan toiselle puolelle?

Ei kohta vaan NYT

Kun puhutaan Maya-kalenterin päättymisestä vuoden 2012 joulukuussa, yleisimmin esitetty kysymys on: ”Mitä silloin tapahtuu?” Yksinkertainen vastukseni tähän kysymykseen on: ”Silloin tapahtuu se, mitä me nyt luomme.” 2012-ilmiön ei tulisi olla sitä, että odotamme jonkin suuren ihmeen tapahtumista – joko toiveikkaasti tai pelolla – vaan sitä, että tajuamme omat mahdollisuutemme olla luomassa uutta maailmaa tässä ja nyt.

Miksi sitten korostetaan tiettyä päivämäärää? Yhteen tulevaisuuden päivämäärään tuijottaminen johtaa helposti pelolle perustuviin ajatuksiin: Miten minun pitää valmistautua? Mitä kaikkea maailmassa on tapahduttava ennen sitä? Meidän on ymmärrettävä, että suuret muutokset eivät tapahdu yhdessä päivässä, vaan vuosissa ja kymmenissä vuosissa. 21.12.2012 ei ole ”deadline” tai eräpäivä, johon mennessä kaikki on saatava valmiiksi; se on virstanpylväs, joka osoittaa missä kohtaa ihmiskunta on suurella matkallaan tietoisuuden evoluutiossa. Se on kyllä hyvin merkittävä ja suuri virstanpylväs ja juuri siksi se näkyy jo pitkän matkan päästä. Jos vaikka autolla ajaessamme tulemme valtion rajalle, se ei tarkoita että yhtäkkiä itsestään muutumme toisen valtion kansalaisiksi. Olemme tehneet erilaisia valmisteluita matkaa varten, ehkä opetelleet hieman toisen maan kieltä ja kulttuuria... rajan ylittäessämme tiedämme, että nyt opitut tiedot on hyvä ottaa käyttöön.

2012 on kuin kahden valtion välinen raja; se on täsmälleen tietyssä paikassa, mutta rajan ylitykseen liittyvä kulttuurin vaihdos tapahtuu pikkuhiljaa rajan molemmin puolin. Miten valmistut tämän rajan ylitykseen? Kysy itseltäsi ”Missä olen NYT? Mitä NYT tapahtuu?” Ja etsi vastausta ennen kaikkea sisältäsi; mitä minussa tapahtuu. Voinko hyvin vai huonosti? Jos voin huonosti, mistä se johtuu? Johtuuko se siitä, miten ympäristön tapahtumat vaikuttavat minuun? Vai siitä, että koen olevani väärässä paikassa; väärässä työssä, väärässä asunnossa, väärässä ihmissuhteessa? Jos taas voin hyvin, mistä se johtuu? Mikä saa minut voimaan hyvin, miten voin ylläpitää olosuhteita joissa voin hyvin, miten voin auttaa muita voimaan hyvin? Olemme tottuneet siihen, että ympäristö määrittelee meidät, että meidän nyt vain täytyy tehdä monia asioita joita emme oikeasti haluaisi tehdä. Miksi nämä kysymykset valmistelevat 2012-rajan ylitykseen? Siksi, että se uusi kultuuri johon olemme menossa, on todellisen hyvinvoinnin kulttuuri.

Ulkoisesta pahoinvoinnista sisäiseen hyvinvointiin

Nyt mieleesi saattaa tulla kysymys: ”Jos olemme menossa kohti hyvinvointia, miksi maailmassa on niin paljon pahoinvointia?” Vastaus on ilmeinen: Olemme luontaisesti hyvinvoivia olentoja, mutta meissä on ”tahroja”, jotka ovat valon tiellä. Puhdistuminen edellyttää noiden tahrojen huomaamista ja juuri siksi ne tulevat esille. Tämä tapahtuu sekä henkilökohtaisten että globaalien kriisien muodossa – ja kaikkea siltä väliltä. Esimerkiksi Japanin katastrofi näyttää meille ydinvoiman vaarallisuuden. Ydinvoiman luoma uhka on yksi suuri ”tahra” maailmassamme ja se on ollut sitä siitä asti kun se otettiin käyttöön 1940-luvulla. Vaikka kollektiivisesti olemme tietoisia uhasta, emme ole onnistuneet päättämään ydinvoimasta luopumisesta. Siksi uhan täytyy nousta pinnalle riittävän vahvalla tavalla; muutoin se ei johda tarvittaviin toimenpiteisiin. Jos nyt emme ota opiksemme, tarvitsemme kenties vielä pahemman onnettomuuden.

Täytyykö meidän uskoa sitä, mitä TV-uutiset, poliitikot, bisnesjohtajat ja akateemiset professorit kertovat meille itsestämme ja maailmasta, jossa elämme? Sanoisin, että 2012-muutoksessa keskeinen teema on nimenomaan se, että alamme toimia itsestämme käsin ja kuunnella sitä, mitä oma sisäinen äänemme kertoo. Tämä ei tarkoita sitä, että heitämme romukoppaan kaiken sen, mitä meille on opetettu, vaan sitä että katsomme kaikkea ympäristöstä tulevaa tietoa omaa kokemustamme vasten. Esimerkiksi meille syötetään melko tarkkoja malleja siitä, mitä minun pitäisi omistaa ja kuinka paljon rahaa minun pitäisi hankkia, jotta täyttäisin hyvinvoinnin ja terveyden ”direktiivit”. Jos oikeasti näitä malleja toteuttamalla olen onnellinen, hyvä niin. Jos en, miksi seuraisin näitä malleja? Nämä mallit perustuvat pitkälti ”jonkun muun” määritelmiin ja niiden taustalla ovat usein suurten yritysten kaupalliset intressit: Osta tämä tuote ja voit hyvin. Ehkä totuus tuon iskulauseen takana on usein pikemminkin: Osta tämä tuote, jotta minun bisnekseni voisi hyvin!

Oma luomisvoimamme

Tarkoittaako 2012 siis sitä, että vain alamme seuraamaan omaa sisäistä johdatustamme ja irtaudumme ulkopuolisesta ohjauksesta – niinkö yksinkertaista se on? Entäs kaikki nämä puheet maailmanlopusta, luonnonmullistuksista, ufojen näyttäytymisestä, yliluonnollisten kykyjen kehittymisestä jne? Ne ovat kaikki totta. Maailmanloppu on totta, sillä vanha maailma jää taakse, se on sen maailman ”loppu”. Luonnonmullistukset ovat totta, sen voivat kaikki nähdä. Ufot näyttäytyvät, ja yhä näkyvämmin myös mediassa. Voit sulkea siltä silmäsi jos haluat, mutta se on totta. Yliluonnolliset kyvyt kehittyvät, lukemattomat ihmiset kokevat sen todeksi. Kaikki nämä asiat tapahtuvat. Mutta eivät ne tapahdu yhdessä hetkessä 21.12.2012 vaan ne tapahtuvat juuri nyt, koko ajan! Jos lakkaat odottamasta suuren ihmeen tapahtumista tulevaisuudessa, huomaat että se suuri ihme tapahtuu sinussa itsessäsi heti kun avaudut sille.

Kykymme luoda ulkoista maailmaamme sisäisestä tietoisuudestamme käsin on koko ajan tosi asia. Meidän tarvitsee vain ottaa tämä kyky käyttöömme. Jos kuljemme ulkoisten auktoriteettien talutusnuorassa, silloin annamme heidän käyttää tätä kykyään meidän alistamiseemme. Jos annamme näiden auktoriteettien sanella meille, että ufoja, enkeleitä tai henkiolentoja ei ole olemassa, luovumme omasta oikeudestamme määritellä maailmamme oman kokemuksemme pohjalta. Todisteet ”yliluonnollisten” ilmiöiden olemassaoloon löytyvät vain kokemuksestamme. Tiedelehtien artikkeleista löydämme todisteet sille, mitä joku muu haluaa todistaa, omista lähtökohdistaan käsin. Toki näillä todisteilla on arvoa ja voimme oppia niistä paljon, mutta niiden ei pitäisi hallita meitä. Tieteellisen maailman lähtökohdat ovat tietyistä parin viimeisen vuosidadan aikana tapahtuneista ”heilahteluista” johtuen hyvin materialistiset. Se ei tarkoita, että minun pitäisi olla materialistinen. Elokuvassa ”Ensimmäinen yhteys” päähenkilö on tieteeseen nojaava tutkijanainen Ellie Arroway, jolla on taipumus uskoa vain tieteellisiin todisteisiin. Yhdessä kohtauksessa hänen ystävänsä, joka on pappi, kysyy häneltä: ”Rakastitko isääsi?” Ellie vastaa: ”Tietysti rakastin”, johon pappi toteaa: ”Todista se”...

Miksi minulle käy näin? JOTTA...

Luomisvoimamme merkitys korostuu silloin, kun olet haasteellisessa vaiheessa elämässäsi, tai ehkä oikein kunnon kriisissä. Sillä eikö juuri hankalassa tilanteessa ole hyvä tiedostaa, että voit luoda ajatuksillasi ja asenteillasi itsellesi ulospääsyn ahdingosta? Jos olet sairas, taloudellisessa kriisissä tai ihmissuhteet aiheuttavat tuskaa, ajaudut helposti uhrin asemaan ja ajattelet ”Voi ei, miksi minulle käy näin?” No, tuohan on ihan oikea kysymys, mutta olemme tottuneet mieltämään sen retorisena; kuitenkin siihen on oikeasti hyvä etsiä vastausta: ”Miksi minulle käy näin?” Asiaa voi auttaa kysymyksen muotoileminen toisella tavalla: ”Nyt on asiat näin, mitä minun on opittava tästä tilanteesta?” Kun ymmärrät, että vastoinkäymiset ovat tulleet siksi, että oppisit niistä jotakin, voit ottaa ne vastaan kiitollisuudella. Toki se vaatii suurta ponnistusta silloin kun elämä on todella vaikeaa ja tuskallista... Mutta mitä tuskallisempi tilanne on, sitä todennäköisemmin kaipaat ulospääsyä! Ja ulospääsyn avain on siinä, että hyväksyt ahdinkoosi kuuluvan opetuksen kiitollisuudella, päätät ottaa opiksesi ja kohdata tilanteeseen liittyvän haasteen.

”Perinteinen” tapa asennoitua vastoinkäymisiin on vastustaminen. Jos et tajua vastoinkäymisen tarkoituksellisuutta, kuvittelet että voit voittaa sen taistelemalla sitä vastaan. Oikeanlainen taisteleminen on kuitenkin sitä, että sitoudut ottamaan tilanteesta tarpeellisen opin (joka usein liittyy jonkin haitallisen asenteen parantamiseen) ja asettamaan tavoitteeksi lopullisen parantumisen siitä vaivasta, jonka tämä tilanne nostaa esiin. Silloin et tee ongelman aiheuttajasta vihollista, vaan pikemmin siitä tulee liittolainen, jonka avustuksella näet, mitä elämässäsi todella tarvitset. Tällä sisäisellä asenteella varustautuneena avaat ovet niille ulkoisen maailman tapahtumille, jotka johdattavat sinut oikeille raiteille. Esimerkiksi sairauden ollessa kyseessä, oikea hoitomuoto löytyy – jos et jo pelkällä asenteen muutoksella parannu.

Maailman paraneminen

Sama asenne voidaan sitten soveltaa koko maailmaan ja ihmiskuntaan: Maailma on kriisissä ja ihmiskunta taistelee moninaisten ongelmien kanssa. Voi ei, miksi meille käy näin? Siksi, että oppisimme jotain! Jos otamme kiitollisuudella ja rakkaudella vastaan ne haasteet joita maailman tällä hetkellä meille asettaa, ja sitoudumme parantumaan koko maailman vaivasta, silloin ratkaisut alkavat löytyä. Mutta ratkaisut eivät välttämättä ole ne, joita bisnesmaailma tarjoilee, koska tuosta maailmasta tulevat ratkaisumallit eivät tähtää kokonaisvaltaiseen parantumiseen vaan ainakin osittain taloudellisen voiton turvaamiseen tai vähintäänkin tappioriskin minimoimiseen. Itse asiassa niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisella tasolla, oikea ”hoitomuoto” voi hyvinkin edellyttää taloudellisen tappion kokemista ja sen myötä irtautumista rahariippuvuudesta.

Voimme hyvinkin nähdä ilmaston oikkuilun ”Äiti Maan kuumeena”, riippumatta siitä, mikä lämpenemisen (vai viilenemisen?) teknisesti ottaen aiheuttaa. Jos yritämme hallita ilmastoa kaikenlaisilla teknologisilla ratkaisuilla ilman että otamme vastuuta ilmiön syvällisistä syistä, silloin annamme maailmalle tavallaan vain kuumetta alentavaa särkylääkettä. Se voi lievittää oireita, mutta ei paranna varsinaista sairautta. Kuumeen tarkoitus on parantaa. Myös maailmanlaajuinen kuume parantaa maailmaa. Sitä on vain vaikea hyväksyä, koska tähän parantumiseen kuuluu ihmishenkien ja maallisen omaisuuden tuhoutuminen. Kuitenkin myös maailmanlaajuisesti vastoinkäymisillä on tarkoitus ja ihmiset ohjautuvat sellaisiin tilanteisiin, joissa he kokevat sellaiset koettelemukset, jotka vievät heitä kohti parantumista. Ja tietenkin ihmisen elämään kuuluu se tosiasia, että joissakin tilanteissa myös kuolema on tarkoitus kohdata – ja myös se voi johtaa parantumiseen; sielun parantumiseen.

Kapitalismista terveeseen talouteen

Paljon julkisuutta saaneessa ”The Secret” -elokuvassa (Salaisuus) opetetaan, kuinka voimme ajatuksen voimalla saada itsellemme kaiken mitä haluamme. Meillä on todellakin oikeus ja mahdollisuus luoda itsellemme onnellinen ja terve elämä, mutta meidän egomme saattaa kuvitella, että onnellisuus löytyy uudesta autosta tai juuri tietyt pinnalliset määrittelyt täyttävästä seksikumppanista. Onnellisuuden esteenä on usein juuri väärä käsitys siitä, mikä tekee minut onnelliseksi. Ja tämä väärä käsitys on peräisin kulttuurista joka on meitä lapsesta asti ruokkinut. Toki voin luoda itselleni sen uuden hienon autonkin, mutta jos sen auton himoitseminen perustui alunperin esim. kateuteen tai vallanhimoon (jotka ovat sinänsä onnellisuuden tiellä), saattaa käydä niin, että auton kanssa tulee piankin ongelmia, jotka johtavat uuteen opetukseen!

Useimmat ihmiset, jotka tavoittelevat onnea rahan tai maallisen omaisuuden muodossa, eivät hoksaa että heidän tarpeensa perustuu johonkin traumaan, jota he eivät vielä ole käsitelleet. Tarve saada lisää omaisuutta voi pohjautua uskomukseen, että omaisuus tuo turvallisuutta. Tämä taas pohjautuu siihen ajatukseen, että ilman omaisuutta olet turvaton. Tosiasiassa omaisuus ja raha eivät kuitenkaan luo turvallisuutta, sillä turvallisuus on sisäinen kokemus. Jos haalit omaisuutta luodaksesi turvallisuutta, päädyt todennäköisesti jossain vaiheessa taloudelliseen ahdinkoon – jotta oppisit löytämään turvallisuuden sisältäsi. Sen jälkeen et enää tarvitse tuota opetusta, joten voit helpommin ansaita ja ylläpitää juuri sellaista omaisuutta, joka sinulle sopii. Ja varsin todennäköistä on myös se, että tuo omaisuus on suurimmaksi osaksi jotakin muuta kuin rahaa tai rahalliseen arvoon pohjautuvaa tavaraa!

Toinen looginen perustelu sille, että raha ei luo turvallisuutta, löytyy siitä totuudesta, että kollektiivisina olentoina meillä täytyy olla kollektiivinen turvallisuus. Pankkijärjestelmän luonteen vuoksi yksi voi rikastua vain jonkun toisen köyhtymisen kustannuksella. Laajemmin käsitettynä tämä koskee myös muita luontokappaleita. Secret-elokuvassa kaunisteltiin hienon auton luomaa onnellisuutta, mutta unohdettiin pohtia sitä, mitä tuon auton valmistaminen ja sen käyttäminen vievät pois joltakulta muulta. Ja kuitenkin voi olla, että todella tarvitset tuon hienon auton ja joku toinen todella tarvitsi sen kokemuksen, jonka jonkin sen komponentin valmistaminen epäterveellisissä olosuhteissa orjapalkalla hänelle toi. Tasapaino voi löytyä teidän kummankin valinnoista tulevaisuudessa. Yleisesti ottaen totuus on kuitenkin se, että Äiti Maa ei voi tarjota jokaiselle ihmiselle luksusautoa tai autoa yleensäkään. Onnellisen ja terveen elämän sen sijaan voi!

2012-muutos vaatii ehdottomasti suurta päivitystä taloudelliseen ajatteluun. Se vaatii suuren muutoksen pankkijärjestelmässä, jos ei sen poistamista kokonaan. Se vaatii kapitalistisen kulutus- ja kilpailuyhteiskunnan romuttamisen. Mutta se vaatii myös sitä, että parannamme suhteemme rahaan: Raha ei ole Paha. Rahan alkuperäinen ja oikea tarkoitus on toimia vaihdon välineenä. Jos otat tarjoamastasi palvelusta tai tuotteesta vastaan rahaa, jolla voit itse hankkia vastaavan arvoisen palvelun tai tuotteen, tasapaino säilyy. Tällaiseen rahankäyttöön ei tarvita pankkia, ei lainoja, eikä korkoja. Siihen ei tarvita edes tietokoneita!

Runsaus kuuluu jokaiselle. Runsaus syntyy vapaasta virtauksesta luomakunnan eri osien välillä. Runsaus on terveyttä, onnellisuutta, rakkautta, lämpöä, luomisvoimaa, kauneutta, naurua... Vain tukokset virtauksen tiellä vievät runsauden ulottuviltamme. Siksi tukoksia poistetaan nyt todella voimakkaasti. Tähän puhdistukseen liittyvät kaoottiset ja väkivaltaiset prosessit voivat järkyttää meitä, mutta kun pidämme itsemme luottamuksen tilassa, opimme näkemään ravistelujen tarkoituksen ja löytämään kauneuden myös kaaoksen keskeltä. Rakkaus ravistelee – jotta me näkisimme sen.

Veli Martin