Kuinka voit kuvata ja katsella 3-ulotteisia valokuvia itse

Stereoskooppisia valokuvia voi ottaa tavallisella kameralla käyttäen diafilmiä. Kuvien katseluun tarvitset kaksi tavallista 'luuppia', joilla diakuvia voi katsella valoa vasten. Näitä saa tavarataloista ja valokuvausliikkeistä muutamalla markalla.

Kuvien ottaminen

Tarvittavat välineet

* Tavallinen kinofilmikamera
* Diafilmi (olosuhteisiin sopivalla herkkyydellä)

Kuvauskohde

Mikä hyvänsä kohde, joka pysyy täysin liikkumattomana kuvien ottamisen välillä. Näin ollen jos haluat esim. kuvata puita kesällä, se täytyy tehdä aivan tyynellä ilmalla, jotta stereokuva onnistuisi.

Kuvausmenetelmä

1. Valitse kuvauskohde. 
2. Rajaa ja tarkenna kuva haluamallasi tavalla.
   Kuva voi olla yhtä hyvin pysty- tai vaakakuva. 
3. Siirrä paino vasemmalle jalalle vasemman silmän kuvan
   ottamista varten. 
4. Ennenkuin otat ensimmäisen kuvan, paina mieleesi jokin
   yksityiskohta kuvan vasemmasta ylä- tai alareunasta. 
5. Ota kuva, ja siirrä paino oikealle jalalle. 
6. Rajaa seuraava kuva pystysuorassa mahdollisimman tarkasti
   samalla tavalla kuin ensimmäinen; tarkista, että mieleen
   painamasi yksityiskohta on samalla etäisyydellä kuvan
   ala- tai yläreunasta. 
7. Vaakasuunnassa ota vähän enemmän mukaan kuvaan vasemmasta
   reunasta kuin ensimmäisessä kuvassa. 
8. Ota toinen kuva.

Kuvien katselu

Aseta kuvat luuppeihin. Nosta ne silmillesi siten, että ne ottavat kiinni toisiinsa sivuistaan. Siirtele niitä pystysuorassa niin kauan kunnes kuvat osuvat kohdalleen. Huomaat heti, jos kuvat ovat väärinpäin. Vaihda silloin luuppien paikkaa. Sinun kannattaa heti merkitä diojen kehyksiin kirjaimilla L ja R (tai V ja O), kumpi kuva kuuluu vasemmalle, ja kumpi oikealle silmälle.

Periaatteessa voisit myös liimata luupit yhteen valmiiksi Viewmaster-tyyppiseksi katselulaitteeksi, mutta tällöin sinulla ei olisi mahdollisuutta säädellä kuvien kohdistusta vapaasti. Todennäköisesti et pysty kuvia ottaessasi rajaa- maan niitä riittävän tarkasti pystysuunnassa, jotta ne olisivat aina kohdallaan. Ja vaikka pystyisitkin (esim. kuvaamalla jalustalta), ne luultavasti siirtyvät jonkin verran kehystysvaiheessa.

Miksi oikean silmän kuva pitää suunnata enemmän vasemmalle

Tämä on suositeltavaa, jotta lopullisessa stereokuvassa kohde sijoittuisi syvyyssuunnassa kuvan rajojen määrittelemän kehyksen takapuolelle (ikäänkuin kolmiulotteista näkymää katseltaisiin ikkunasta). Ainoastaan kaikkein lähimpänä olevat kohteet voidaan tarkoituksellisesti sijoittaa hieman kehyksen etupuolelle. Seuraavat kuvat havainnollistavat tätä.

Kuvan syvyysvaikutelmaan vaikuttavat tekijät

Mitä enemmän siirrät kuvaa vaakasuunnassa kuvien ottamisen välillä, sitä voimakkaampi tulee kuvan syvyysvaikutelmasta. Siirtämällä painoa vasemmalta jalalta oikealle, kuvakulmien ero on hieman suurempi kuin silmien välimatka; on otettava huomioon, että myöhemmin katsellessasi kuvia, näet ne huomattavasti pienempinä kuin alunperin. Otettuasi ensimmäiset stereokuvasi, voit itse päätellä, haluatko kuviin enemmän tai vähemmän syvyyttä.


Mikäli syvyysvaikutelmaa halutaan korostaa, painon siirtäminen jalalta toiselle, ei enää riitä. Tällöin sinun on otettava askel sivullepäin kuvien ottamisen välillä. Mitä kauempana kuvauskohde on sinusta, sitä vähäisempi on stereoskooppinen syvyysvaikutelma. Jos haluat selvän kolmiulotteisuuden myös kaukaa kuvattuihin kuviin, sinun on 'liioiteltava silmien välimatkaa' huomattavasti. Esim. ottaessasi kuvan horisontista, voi huoletta siirtyä metrin verran oikealle kuvien välillä. Jos kuvaan sisältyy pilviä, ota kuvat mahdollisimman nopeasti, jotta pilvet eivät ehdi liikkua liikaa (tämä riippuu tietysti tuulen voimakkuudesta).