Viljapeltokuvio Espoossa

Suomenojan tien varrella
Löydetty 25.7.2000


kuva Jukka Lantan kuvaamasta videosta, 25.7.2000

40 sekunnin video kuviosta, 2.5 MB AVI

 

Kävin katsomassa kuviota löytöpäivänä noin kello kahdentoista aikoihin, yhdessä Jukka Lantan ja Tiina Dahlbergin kanssa. Kuvio on hyvin selkeästi näkyvillä autosta mäenpäältä, ennenkuin tie Espoonlahdesta tultaessa laskeutuu alas kaurapellon tasalle. Tästä suunnasta tultaessa kuvio sijaitsee tien vasemmalla puolella, n.50 metrin päässä tiestä.

Kooltaan kuvio on samaa luokkaa kuin kuviot Etelä-Suomessa aikaisemmin, vuosina 1996 ja 1998 (näyttää siltä, että kuvioita täällä nähdään kahden vuoden välein), pituudeltaan noin 30 metriä. Englannissa tällainen kuvio olisi selvästi keskimääräistä pienempi, vaikkakin tällaiset "käsipunnus"-tyyppiset (kaksi ympyrää tai rengasta yhdistettynä polulla) ovat sielläkin tyypillisesti verrattain pieniä.

Vilja on molemmissa rengasosissa (halkaisijoiltaan noin 20 ja 10 metriä) lakoontunut myötäpäivään, melko lailla suttuisesti, joskin suurinpiirtein linjassa. Renkaiden reunat eivät ole erityisen siistejä. Lakoontunenen viljan seassa oli useita seisovia korsia.


Renkaita yhdistävässä polussa ja pienemmästä renkaasta lähtevissä suorissa urissa vilja on mielenkiintoisesti lakoontunut polkujen kulkusuuntaan nähden poikittain. Korret olivat taipuneet pääsääntöisesti aivan maanpinnan tasalta, monet jopa juuriaan myöten. Tämä selittynee sillä, että vilja on tässä vaiheessa kesää hyvin jäykkää.

Suuremman renkaan keskellä on halkaisijaltaan vajaan parin metrin kokoinen ympyrä, jossa vilja on niinikään kiertynyt myötäpäivään. Ympyrän keskusta ei ollut selkeästi liiskaantunut tai siinä olevat korret enemmän vahingoittuneita kuin ympäristössä. Myöskään reikää ei ollut maassa.

seuraavalle sivulle